Erre van az előre

Hogyan állítsd meg Terézanyut?Nőknek, akik mindig meg akarják menteni a férfit.

2017. november 30. - permacoach

Egyszer volt, holnemvolt egy jó barátnőm, nevezzük Piroskának, akinek a következő volt a története:

Szingli volt még harminc(öt) felett is és bár szép is volt meg okos is és randizgatott is (akár egyszerre több férfival), de a párkapcsolat sehogyan sem akaródzott neki összejönni. Végeérhetetlen lelki elemzések során próbáltunk rájönni, hogy mi is lehet ennek az oka. Ami egy idő után tisztán látszott, az az volt, hogy az aktuális jelölt mindig valami jól fejlett problémát prezentált Piroskának, aki be is kapta a horgot és megpróbált problémamegoldani, de mindenesetre nagyon megérteni a szegény férfit, miközben saját magát készségesen háttérbe szorítva várt arra, hogy eljön majd az ő ideje. Vagyis Piroska, Rácz Zsuzsa közkedvelt bestselleréből csent kifejezéssel élve full terézanyu üzemmódba kapcsolt. Kapni túl sokat nem kapott, de adott mint a gép. A probléma vagy megoldódott vagy nem, de Piroska ideje sosem jött el. Közben persze szegény lány fülig szerelmes is lett és a végén összetört szívvel távozott, az igazából be sem teljesült kapcsolat(kezdemény)ből. A férfi pedig sokszor megerősített egóval és ép szívvel "dalolva" lépett tovább.

Piroskának persze mondta minden barátja, még jóindulatú segítői is, hogy hagyja már ezt abba, sőt, maga is egy idő után erre a következtetésre jutott, de az ördögi kör mégis mindig megismétlődött az életében. Ez ugyanis csak egy látszólag egyszerű ügy, valójában sokrétű és nehéz. Én Terézanyu szindrómának neveztem el. Nézzünk akkor rá kicsit mélyebben, hogyan működik terézanyu:

Terézanyu kedvenc terepei:

Milyen esetekben akarja terézanyu megmenteni a férfiakat? Az alábbiak a leggyakoribb problémák, amiket a kiszemelt férfiak tudnak prezentálni, mellette pedig láthatjátok a terézanyu üzemmódban működő nő rejtett hipotézisét, vagyis, hogy mi a csali. 

- a férfi depressziós, el van veszve, kallódik (hipotézis: mellettem majd rájön mi a boldogság/élete értelme)

- az előző durvább verziója, a férfinak konkrét személyiségzavara van (hipotézis: majd én meggyógyítom)

- nem bír elköteleződni és a legyet is röptében (hipotézis: mellettem majd megállapodik)

- boldogtalan párkapcsolatban/házasságban él (hipotézis: értem majd kilép belőle és mellettem megtapasztalhatja a boldog párkapcsolatot)

- munkamániás (hipotézis: mellettem majd leszokik róla és kiegyensúlyozottabb életbe kezd)

-meg nem értett zseni(hipotézis: majd én megértem, a csodáló szememen keresztül mások is elismerik)

A folyamat, azaz Terézanyu in action:

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy mi történik ilyenkor a tranzakcióanalízis drámaháromszögét hívjuk segítségül:dramaharomszog.gif

Nézzük meg Piroska példáján keresztül. Arról van szó, hogy Piroska a terézanyuskodás során mindig beleáll a Megmentő szerepébe: vég nélkül ápolja a férfi lelkét, megoldásokat keres neki, miközben cserébe nem vár szinte semmit. A férfi persze Áldozat szerepben darvadozik ("én olyan szerencsétlen vagyok"). Ezt persze nem lehet örökké csinálni, valamelyik fél előbb utóbb átmegy az Üldöző szerepébe(pl.: a férfi szakít) a másik pedig az Áldozatéba (pl.:Piroska: "dehát én csak jót tettem vele, nem ezt érdemlem"). Esetleg ezeket a szerepeket egy darabig cserélgetik, ugyanis a drámaháromszög lényege, hogy a szerepek változhatnak aszerint, hogy melyik pozícióban kapja az ember a legnagyobb nyereséget, vagyis a világképe megerősítését (pl.: Piroska Üldözőként: "szemét disznó férfi"). A a játszma során folyamatos a hatalmi eltolódás is, a felek között nincs egyenrangú interakció és igazából ez az, ami nagyon kellemetlenné teszi, vagy ahogy az Piroskánál gyakran történik, meg is öli a kapcsolatot.

Gyakori okok/hajlamosító tényezők a terézanyusodásra:

1, Azt hiszem bizton lehet állítani, hogy a legerősebb hajlamosító tényező az önbizalomhiány. Ha valakinek az önértékelése nincs a helyén akkor könnyedén lehetnek olyan hiedelmei, hogy nem elég jó, nem érdemeli meg, amire vágyik, nem szerethető stb. Innen könnyű terézanyu csapdájába esni, hiszen a Megmentőt azért szeretik, mert megment. Őőő izé vagy nem?

2, Rossz családi minta: Ha valakinek az édesanyja, esetleg a női felmenői hosszú sora mutatta azt a mintát, hogy a férfinek a nő vesse magát alá teljes mértékben, szolgálja ki, mert ez a dolga/így tudja megtartani(ennek lájtosabb vagy durvább verziói is lehetnek), akkor jó eséllyel tudattalanul ő maga is hordozza legalább egy részét ennek a programnak.Ráadásul a hagyományos társadalmi elvárások a női/férfi viselkedésről ennek egyes elemeire még rá is tudnak erősíteni. Terézanyu kontya alá ütött a gőz. 

3, (Kora) gyerekkori hiányok:  ha valaki gyermekkorában, különösen 1 éves kora előtt nem kapta meg a szükséges figyelmet, érintést, szeretetet stb. akkor ez felnőttkorában rossz kapcsolódási mintákhoz vezethet. Bizonyos szakemberek (Weinhold és Weinhold, 2008) szerint ez maga a  társfüggőség és hát ki lehetne ideálisabb terézanyu mint valaki, aki a másiktól függ.

4. Hazaviszed a munkád.Pszichológusok, szociális munkások és egyéb segítő fajta, gyakran találják magukat olyan helyzetben, hogy a magánéletükben is elkezdenek úgy viselkedni, mint ami már jól bevált nekik szakmai téren Annyira jól tudnak meghallgatni, empatizálni, kérdezni, tanácsot adni.... az, hogy a másik fél is ad-e bele annyit már lehet, hogy fel sem tűnik.(Ez olyanoknál is működik, akik nem segítő munkát végeznek, de csak azért mert pályát tévesztettek:)

 

Megoldás, avagy mi segíthet Piroskának?

Olyan egyenrangú kapcsolat létesítése, ami a szabad együttműködésen alapul.

Ehhez első körben hasznos lehet egy olyan férfi választása, akit nem kell megmenteni tehát: 1, alapvetően egyensúlyban van, ezalatt azt értem, hogy nincs olyan mértékű problémája, ami eleve lehetetlenné teszi, hogy beleadja magát a kapcsolatba. 2, a problémák megoldására jó megküzdési stratégiákkal rendelkezik. 

És mit tehetünk a kapcsolatunkban azért, hogy ne legyünk megmentők? Néhány tipp Weinholdéktól:

- Ne segíts a társadon, csak ha előre megállapodtatok róla (fokozottan ajánlott megkérdezni, hogy mit szeretne)

- Soha ne hidd el, hogy a másik tehetetlen, kivéve ha eszméletét vesztette :)

- Segíts a társadnak megtalálni a benne lévő megvalósító erőt

- Egy feladat megvalósítása során soha ne végezd el a szükséges munka több mint felét

- Ne tegyél semmi olyat, amit nem szeretnél megtenni és ezt mondd is ki

- Merd kimondani az igényeidet, merj kérni

 

Ha a poszt alapján úgy érzed te is gyakran esel a terézanyusodás csapdájába és ennél több, személyre szabottabb segítséget szeretnél gyere hozzám coachingba! https://facebook.com/errevanazelore

Hivatkozott irodalom:

Weinhold és Weinhold (2008) Törj ki a társfüggőségből!Casparus kiadó. Budapest.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://errevanazelore.blog.hu/api/trackback/id/tr1713388351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása