Erre van az előre

Összetörték a szívem! Ments ki innen! 7 dolog, amit tenni tudsz magadért a szakítás utáni krízisben

2018. november 06. - permacoach

Mert akár jól, akár kevésbé jól érezted magad a kapcsolatodban a szakítás (és különösen ha elhagytak)bizony egy krízis, ami erős hatással van az emberre és esetleg sír éjjel-nappal, nyugalmat erőltetve magára menetel a mindennapokban, vagy akár a barátaival leissza magát minden este. Mindenki másképp reagál, de az valószínű, hogy belül cefetül érezzük magunkat ilyenkor, mikor durván beüt a veszteség. A fájdalom őrjítő lehet. Sokan még drogelvonóhoz is hasonlítják, olyan erős lehet a sóvárgás ilyenkor a másik érintése, hangja a megszokott közös rutinok után. Lehet, hogy még a kávéfőzőről is ő jut eszedbe? A youtube tele van számokkal, amit együtt hallgattatok? Lehet, hogy minden átmenet nélkül egyszer csak olyan dühös leszel rá, hogyha ott lenne leüvöltenéd a fejét? Máskor "csak" iszonyúan magányos vagy nélküle? Rengeteg erős és nehéz érzelem lehet ilyenkor benned, amikkel nehéz megküzdeni.De nincs itt a világvége! Ilyenkor is van, amit megtehetsz, azért, hogy kicsit jobban érezd magad és elindulj a gyógyulás felé. Néhány tanács arra vonatkozóan, hogy mit tudsz tenni közvetlenül, vagy nem sokkal a szakítás után.

1.Tedd el szem elől!

Próbálj eltüntetni a szemed elől mindent, ami rá emlékeztet. Ez különösen nehéz, a közösségi média korában, de nem lehetetlen! És természetesen nem arról beszélek, hogy dobj ki mindent. Csinálj egy nagytakarítást a lakásban, húzd át az ágyat, tedd el a rá emlékeztető tárgyakat a kamrába. A facebookon  "tarts nagyobb távolságot", vagy egy időre vedd le a barátaid közül. A barátait is vedd ki a hírfolyamodból. Tegyél meg minden olyat, amire szükséged van a komfortérzeted szempontjából, azonban nem romboló jellegű a másikra vagy annak barátaira nézve.

Ha van erre lehetőség, az a legjobb, ha legalább egy ideig nem beszéltek az exxel. Legjobb, ha ebben meg is tudsz egyezni vele, de ha ez nem sikerül, hozz magadban erről egy döntést. Azután törekedj arra, hogy tartsd is ezt a kommunikációs szünetet. Ha azonban egyszer ez alatt az idő alatt mégis megcsörren a telefonod, vagy kicsúszik egy sms az ujjaid alól, az sem katasztrófa. Légy tisztelettel mindkettőtök feldolgozási folyamata felé és akkor ezek a pillanatok is jelenthetnek a számodra előrelépést abban, hogy jobb legyen.

2. Add ki magadból!

Mindenekelőtt jó ilyenkor legalább egy barátot találni, akinek elmesélheted a szíved fájdalmát. Ideális esetben többet is, hiszen ilyenkor a ventillálási kedv bennünk nagy, a befogadó fél kapacitása a meghallgatásra pedig véges. Ugyanakkor a barátok és különösen az, akiről tudod, hogy közel áll hozzád és megbízhatsz benne, hogy meg fog érteni hatalmas segítséget jelenthetnek ilyenkor. Ők a szövetségeseid, akiket ilyenkor arra is meg lehet kérni, hogy jöjjenek át egy este, ha magányosnak érzed magad, vagy csináljatok közös programot, ami egy kicsit eltereli a figyelmedet. 

Olyasmi is segíthet azonban, amihez nem kellenek feltétlenül a barátok. Bármilyen sport, amit szívesen csinálsz segíthet kiadni a feszültséget és feltölteni a szervezeted boldogsághormonokkal. Ha szeretsz a természetben sétálni, menj ki és ölelgess meg néhány fát. Menj fel egy hegyre és kiabálj le. Hallgass meg mindennap néhány olyan zeneszámot, ami segít. Írd le az érzéseidet. Tapasztald meg, hogy mi az ami segít megkönnyebbülni a lelkednek.

Professzionális segítőhöz (coachhoz, pszichológushoz stb.) fordulni ilyenkor különösen indokolt lehet. Egy jó segítő szakember, nagyon megerősítő lehet és megkönnyítheti a számodra a feldolgozást és az újrakezdést is.

3. Menj közösségbe, kapcsolódj!

A veszteség elkülöníti az embert, ezért ilyenkor érdemes egy kis plussz energiát befektetni azért, hogy kapcsolódj másokkal. Menj el egy táborba, kirándulóklubba, iratkozz fel önkénteskedni, keress fel régi barátokat stb. Keress akár olyanokat, akik szintén nemrég szakítottak, olyanokkal beszélgetni, aki hasonló cipőben járnak mint te, velük kapcsolódni nagyon értékes és felszabadító élmény lehet.

4. Csinálj bármi olyat, amit nagyon szeretsz!

Menj el masszázsra, a kedvenc együttesed koncertjére, fizess be egy utazást, menj el egy moziba. Bármi, amiről tudod, hogy csalhatatlanul flow érzésbe visz óriási segítség lehet. Ha kell és lehetséges vegyél ki pár nap szabadságot. Légy jó fej és gondoskodó magaddal, ilyenkor van a legnagyobb szükséged az önszeretetre,  mégha ez nehéznek is tűnik.

5. Kezdj valami újba!

Ezer éve szerettél volna megtanulni gitározni, olaszul, salsázni, venni egy macskát stb. de nem volt rá időd? Esetleg az exed nem örült volna neki? Akkor most itt az idő!Ez egy olyan időszak, amikor újra kell építsd magad körül a világot a volt kedvesed nélkül. Új tevékenységek új világokat nyithatnak meg a számodra és új oldaladról ismerheted meg magadat is. A régi szokásokat, rutinokat felülírhatják az újak.

6. Tégy meg mindent azért, hogy tudj pihenni!

Alvás, alvás, alvás! Tégy meg mindent azért, hogy sikerüljön kipihenned magad az éjjel. Feküdj le idejében, igyál egy nyugtató teát, jógázz, meditálj, csinálj mindfullness gyakorlatokat, kapcsolj be altató zenét. Figyeld meg magad, hogy mi az ami segít és cselekedj aszerint, mert ha kipihenten tudsz nekiindulni a napnak az már félsiker.

7. Ne felejtsd el, hogy ez csak egy átmeneti állapot!

Még ha a világ most sötétnek is tűnik, ne feledd, hogy minden elmúlik egyszer, így a gyász is. Légy türelemmel és tudatosítsd magadban, hogy ez egy átmeneti állapot. Ha megengeded magadnak, hogy végigmenj a gyász fázisain (lásd a képen), akkor egyszercsak túlleszel rajta és hamarosan újra egészséges lélekkel folytathatod az életed és kereshetsz egy új kapcsolatot. Minden nehézség, amivel megküzdöttél gazdagabbá tesz.

 

A gyász fázisai:

gyasz.jpg

(Balról jobbra: sokk, tompaság, tagadás, érzelmi kitörések, harag, félelem, keresések, szétesés, pánik, bűntudat, magány, elszigeteltség, depresszió, újrekezdési problémák, új kapcsolatok, új erősségek, új minták, remény, megerősödés, segítés másoknak)

A bejegyzés trackback címe:

https://errevanazelore.blog.hu/api/trackback/id/tr3014248087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása